Epupa Namibie

Epupa watervallen Namibië

Helemaal in het noorden van Namibië, aan de grens met Angola bij het dorpje Epupa stort de grensrivier de Kunene in een serie van watervallen in een 60 meter diepe kloof.

In de Herero-taal betekent Epupa ‘vallend water’. De Epupa watervallen zijn een spektakel, vooral wanneer de regens zijn gevallen en de beste reistijd is in april en mei. Maar ook in het droge seizoen vloeit de Kunene en is een bezoek de moeite waard.

De Epupa watervallen in het noorden van Namibië zijn te bereiken via Opuwo op de C43. De route is fascinerend en spectaculair. Je rijdt dwars door het ongerepte, ruige Kaokoveld waar je echt off the beaten track bent. Onderweg passeer je geïsoleerde Himba dorpen, veekuddes en wellicht spot je enkele wilde dieren. Winkelmogelijkheden zijn er trouwens schaars en het is verstandig om voorraden zoals brandstof, water en voedsel ruim in te slaan in Opuwo voordat je naar Epupa vertrekt.

De Epupa watervallen liggen in een fraai landschap met makalani palmbossen langs de stromende Kunene rivier. Het achterland is het thuis van de Himba bevolking. Maak een wandeling langs de rand van de watervallen om te genieten van het natuurgeweld en de bijzondere vegetatie.

Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Ga op zoek naar bijeneters, ijsvogels, zeearenden, neushoornvogels, vliegenvangers, wevers en reigers. Je kunt zowel te voet als per boot een vogelexcursie maken.

Mis ook een bezoek aan een Himba dorp niet om meer te weten te komen over hun traditionele manier van leven.

Mocht je trouwens in de verleiding komen om de ‘weg’ langs de rivier van Epupa naar Swartbooisdrift te nemen, weet dan dat deze berucht is onder zeer ervaren offroad chauffeurs. Wij raden deze weg af vanwege de slechte conditie en gebrek aan hulp onderweg. Voor deze 90 km moet er minimaal een hele dag gereden worden en niet zelden moeten de handen uit de mouwen voor een rudimentaire oplossing om verder te kunnen rijden.