Kaokoland

Kaokoland Namibië

Kaokoland ligt geografisch ingeklemd tussen Damaraland en de Kunene rivier die de grens vormt met het noordelijke buurland Angola. Reizen is hier een uitdaging. De meeste wegen zijn alleen geschikt voor een 4×4 terreinwagen. Maar ook op die paar wegen die wel in redelijke staat verkeren, zoals de C43 naar Opuwo, zul je maar weinig verkeer zien en is telefoonbereik onderweg ver te zoeken. Wie met stukken langs de kant van de weg komt te zitten, kan soms lang moeten wachten op hulp. Daarom moet je altijd zorgen voor voldoende water, voedsel en brandstof in deze regio. Controleer ook je reserveband en bel vooraf naar je accommodatie hoe laat je er denkt te zijn.

De bewoners van Kaokaland

De semi-nomadische pastorale Ovahimba wonen al eeuwenlang in de Kunene regio van Namibië en in het zuiden van Angola. Ze zijn trouw aan hun tradities en hun pastorale levensstijl. Met hun traditionele kapsels, kunstige sieraden en met rode oker ingesmeerde huid onderscheiden ze zich van de overige bewoners van het gebied, zoals de Herero en de Tjimba.

Realiseer je dat jij hier op bezoek bent en respecteer de gewoonten en tradities. Maak niet ongevraagd foto’s en stap niet zomaar ongevraagd een kraal of hut binnen.

Opuwo is een goede uitvalsbasis om de noordelijke wildernis van Namibië te verkennen. Je kunt vanuit hier verder reizen (met 4×4) of een excursie maken naar de Epupa Falls, Swartbooisdrift en de Ruacana watervallen. Bezoek ook zeker een Himba kraal onder begeleiding van een goede gids en leer meer over deze bijzondere mensen.